.
 
  PRIORIJ EMMAUS Maarssen

Priorij >>>>  Liturgie

- geschiedenis
- spiritualiteit
- liturgie
- architectuur
- Augustinus

 

Het zingen van Gods lof en het vieren van de eucharistie is de essentie van ons leven. Vier maal per dag vieren wij de liturgie. Het ritme van de getijden bepaalt onze dag. We zingen de psalmen, luisteren naar woorden uit de H.Schrift en bidden voor de noden van Kerk en wereld.

In Priorij Emmaus is ervoor gekozen om de dagelijkse vespers en de eucharistieviering op zondag (gedeeltelijk) in het Gregoriaans (latijn) te zingen. Iedereen die mee wil vieren is welkom in onze gebedsdiensten.

Wij vieren de liturgie niet alleen vóór het volk Gods, maar ook graag mét het volk Gods. Zo willen wij Kerk-zijn beleven met gasten en bezoekers.

weekdagen:

07.30: Morgendienst
12.10: Eucharistieviering of middaggebed
17.30: Dienst van de lezingen
19.30: Vespers (Gregoriaans)

zondag:

08.00: Morgendienst
10.00: Eucharistieviering
12.30: Middaggebed
17.30: Dienst van de Lezingen
19.30: Vespers (Gregoriaans)

Het getijdengebed wordt het gebed van de Kerk genoemd. Het wordt gebeden op vaste momenten in de dag. Morgen- en avondgebed (vespers) nemen de belangrijkste plaats in, want zij markeren de zonsopkomst en zonsondergang. Het zijn als het ware de scharniermomenten van de dag.

De getijden bestaan voor een groot deel uit de psalmen. De psalmen komen uit de traditie van het volk Israel en zijn alle eeuwen door gebeden door joden en christenen.

De psalmen worden op een eenvoudige meditatieve toon gezongen. Daardoor gaat er een grote rust uit van het bidden van de getijden. Dit helpt de biddende mens om in te keren en de psalmen te overwegen.

In Priorij Emmaus is ervoor gekozen om de dagelijkse vespers en de eucharistieviering op zondag (gedeeltelijk) in het Gregoriaans (latijn) te zingen.